Afwerking met Elektra en Waterleidingen nu ook klaar

Posted: 2016-10-23. | By: Volkert - 3 Comments

De afgelopen maanden zijn we druk geweest met veel onzichtbaar werk. Onder andere met het uitwerken van de elektronica en de besturing en het (zo onzichtbaar mogelijk) aanleggen van de elektrakabels en waterleidingen door het staalwerk heen. Er moest hiervoor veel worden uitgevonden en getest en slimme oplossingen worden bedacht. Nu dit allemaal achter de rug is... is de Taaie Tiller bijna klaar om te water te worden gelaten! In het water zullen dan de laatste tests worden uitgevoerd om te zien of alles naar behoren functioneerd.  

De onderstaande foto toont de Taaie Tiller met vier hoge zuilen in de hoeken. Aan deze zuilen komen de zonnepanelen te hangen, drie kleine panelen per zuil. De zuilen fungeren als een theatrale omlijsting van het werk.

Iedere zuil is opgebouwd uit buizen met gesloten uiteinden ...

... waarvan er telkens 5 in een rozetvorm aan elkaar zijn vastgezet. 

Om het water uit de bewegende waterbakken te lossen heeft iedere waterbak een roestvast stalen buis met 360 gaatjes gekregen waardoor het water als een brede waterval of watergordijn naar beneden valt.

Alle 360 gaatjes per buis moesten precies worden geboord. Samen met de vele gaatjes die in de proefbuizen zijn geboord voor het uitproberen en testen hebben we in totaal ruim 1500 gaatjes moeten boren.

Voor de bevestiging van de buizen aan de waterbak hebben we roestvast stalen hoekstukken gemaakt. Met grote boren hebben we die uitgehold en door er draad aan te snijden kunnen ze met moeren worden vastgeschroefd. 

Hieronder zie je mij de gaten in een waterbak boren om een buis te monteren. 

Deze waterbakken worden gevuld door water op te pompen uit de vijver waar de Taaie Tiller in komt te drijven en via buizen door de hoofdpilaren omhoog te brengen. Hieronder is het uiteinde van zo'n waterbuis te zien die boven uit een hoofdpilaar komt. Uit het rechthoekige blokje met gat komt de elektra kabel die door een buis naar beneden het ponton in gaat.

Aan het uiteinde van de waterbuis zit een slang die met een bocht op een buis van het bewegende hijsdeel zit aangesloten. Via die buis loopt het water de waterbakken in.

Om de bewegingen van de hijsdelen te meten is er op het uiteinde van beide hoofdassen een potmeter gemonteerd die voor iedere stand een verschillend signaal geeft. Met deze signalen kan de beweging van de Taaie Tiller worden gestuurd.  

Ook wordt de waterhoogte in iedere waterbak gemeten met vlotterschakelaars. Hieronder zijn deze waterhoogte sensoren te zien die we hebben gemaakt door 6 vlotters vast te zetten in een transparante buis. De buis wordt rechtop in de waterbak gemonteerd. Zodra het water de hoogte van een bepaalde vlotter bereikt, schakelt deze vlotter en geeft het een signaal aan de besturing. 

De Taaie Tiller wordt ondersteund door:

Over de Taaie Tiller


De Taaie Tiller is een bewegend sculptuur (kinetisch kunstwerk) op windkracht en waterkracht - doorzetter die van geen ophouden weet - drama en euforie - opbouwende spanning en spetterende sensatie - middelpunt van alle aandacht

 

Copyright


2020 © Op al het materiaal van deze website geldt Copyright. Alle rechten voorbehouden. Taaie Tiller is een geregistreerde handelsnaam.

 

Auteur


Volkert van der Wijk